НА КАФИЦИ СА....
БОБАН ЏУНИЋ, ПРЕДСЕДНИК ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА - НИШ
3.06.2013

Са председником општине Палилула, господином Бобаном Џунићем, састали смо се у кафеу "Момент" у главној улици, по његовом избору. Господин Џунић је рођени Нишлија, а на почетку разговора осврнули смо се на његово одрастање у Нишу, седамдесетих година прошлог века.

  • Чега се радо сећате?

Сећам се безбрижног детињства, свог насеља Делијски вис, које је изгледало много другачије него данас, без стамбених зграда и блокова. Било је много више правог, здравог дружења, без компјутера и интернета. То је било време другачијег дечијег играња, јер смо сви били приснији и ближи једни другима. Окупљали смо се на местима, којих више нема, играли се по школским двориштима и у природи, што је веома важно.

  • Завршили сте гимназију "Стеван Сремац", како са ове дистанце видите тај период?

"Стеван Сремац" је увек била најпознатија гимназија у Нишу. То су биле осамдесете године. Излазили смо тада у неколико актуелних кафица, било је и пар дискотека и моје друштво које је тада било окупљено на тим местима, некако се и данас одржало. Многи од нас су међусобно везани и послом и приватно и трудимо се да негујемо та дугогодишња дружења.

  • Какву сте музику слушали тих година?

Тада је био актуелан нови талас у музици. Слушали смо "Дуран Дуран", "Симпле Миндс" и сличне бендове. Захваљујући музици, добрим делом, то је период који је остао урезан као једно дивно сећање на време који се никада неће вратити.

  • Да ли се слажете да су то биле заиста "златне осамдесете"?

Апсолутно је било тако. Тај дух који је био присутан међу људима више не постоји. Не само у нашем граду, већ у целој Србији, тога више нема. 

  • Шта бисте као председник општине Палилула, променили?

Проблем и општине Палилула, као и других градских општина су мале надлежности и мала овлашћења и ми смо добили одлуку на Скупстини општине, која је уз помоћ Милета Илића, председника Скупштине града дошла до републичког нивоа. Оно што тражимо јесу веће надлежности и већа овлашћења, попут градских општина у Београду. Тачно је да за град Београд постоји посебан закон, али с обзиром да општине у Нишу постоје и да су први степеник сарадње са грађанима, ми једноставно тражимо само већу могућност да грађанима изађемо у сусрет. Нису у питању већа финансијска средства, већ да се благовремено реализује оно што је прописано. Ја знам да је град у финансијским потешкоћама, као и Република Србија и ми у том смислу не можемо ништа да замеримо ни градоначелнику Ниша, а ни градској власти. Ми смо покренули сарадњу са општинама из Републике Бугарске. Преко фонда ЕУ, велика средства из градског буџета се штеде, а средства из ЕУ се преко наших пројеката имплементирају у Градску општину Палилула и по томе смо најпознатији, можда и у целој Србији.

  • Шта бисте, као председник, похвалили у Вашој општини?

Позитиван је дух заједништва који краси Градску општину Палилула. Можда би неко помислио да постоји политичка подељеност, али то је заиста сведено на минимум. Оно што јесте, то је да смо сви као једна породица. Као председник, тежим, не да сви размишљамо на исти начин, већ да се сви боримо за исти циљ. Наш заједнички циљ је да унапредимо пословање и ми смо добили сертификат који потврђује да послујемо по стандардима ЕУ. У Србији можда има тек десетак таквих општина.

  • Да ли сте везани за свој родни град?

Ја јесам рођени Нишлија и из тог разлога никада нисам желео да одем из Ниша. Имао сам могућности за одлазак, понуде за неке важне функције, али то једноставно није било оно што сам хтео. Знам пуно људи, који су на основу политичких функција отишли у Београд и са тим одласком заборавили свој град. Сматрам да ће се једног дана сумирати рад свих председника Градске општине Палилула и видеће се шта је ко од нас учинио. Моји предходници су зачетници, пионири рада Градске општине Палилула Ниш, а ја сам прилично унапредио тај рад и желим да оно што оставим иза себе буде препознатљиво.

  • Шта је то што би променили у граду Нишу?

Наравно, постоји пуно ствари које бих променио и у граду генерално и у својој општини. Мислим да недостаје много више културних манифестација. Унапредио бих и спортске клубове и начин на који би они могли да се финансирају, јер Ниш заслужује да има најмање једног прволигаша у фудбалу, наравно и у рукомету, кошарци и у другим спортовима. Требало би обратити пажњу на талентовану децу, јер су то деца, која проносе славу овог града. Као пример, навео бих своју ћерку, која је вице шампион света у каратеу, у катама и ја сам пре пар година тражио да она као обележје носи само амблем града Ниша. За ФК Раднички Ниш, сам везан, јер је то клуб у којем сам и сам направио прве фудбалске кораке. Али поред Радничког, Ниш има и ФК Железничар, кој такође не смемо занемарити.

  • Како би описали Палилулу, као део града?

Палилула је душа, срж, града Ниша. У Палилули је препознатљив стари Ниш, о којем је писао Стеван Сремац, нишки мерак, али и онај господски део. Из тог разлога је значајна традиција, која се обележава сваке године, "Палилуско Вече".

  • За крај нашег разговора, каква би била Ваша порука?
Поручио бих свима да имају мало више вере и поверења, мало више стрпљења за све, јер негативне ствари које треба да се поправе, не могу бити боље преко ноћи. Потребно је време, добра воља и много храбрости данас, у ова кризна времена. (CityOfNis)